Een seksscène in een Hollywoodfilm verloopt ongeveer als volgt. De man en vrouw draaien een tijdje om elkaar heen. Uiteindelijk wordt de liefde bezegeld met een kus. Daarna belanden ze in bed en zie je hoe ze langzaam elkaars kleding uittrekken. Na enkele kuise beelden van het vrijen, worden ze de volgende ochtend in elkaars armen wakker. Met een gelukzalige glimlach op de frisse gezichten.

Toen ik trouwde wist ik dat het echte leven geen Hollywoodfilm is. Toch moest ik wennen aan de veranderlijkheid van een seksuele relatie. Je man wil ochtendseks, maar jij liever in de avond, omdat de ochtenddrukte al genoeg energie kost. Of hij heeft een stressvolle dag op kantoor gehad en wil even helemaal niets, terwijl jij je ontspannen tegen hem aan vlijt in de hoop op…

Emotionele behoeften spelen ook een rol. Ben je verdrietig, dan heb jij misschien behoefte aan intimiteit, terwijl je partner juist even met rust gelaten wil worden. Hormonen beïnvloeden jouw libido en dat van je partner.

Een seksuele relatie is kwetsbaar. Vinden we het lastig om op emotioneel gebied te worden afgewezen, als dat op seksueel gebied gebeurt, lijkt dat nog moeilijker. Bijvoorbeeld als je initiatief neemt om te vrijen, maar je partner heeft geen zin. Of als hij toenadering zoekt, maar je hoofd staat er niet naar en je wijst hem af.

Op momenten dat je eerlijk moet zijn over je seksuele verlangens blijkt hoe je emotionele relatie ervoor staat. Mag je je verwachtingen uitspreken, zonder dat diegene afgewezen reageert? Heb je begrip voor elkaars verlangens? Probeer je de ander tegemoet te komen, zonder je eigen grenzen te overschrijden? Als je daar met elkaar over leert praten, groeit het wederzijds vertrouwen.

Een gezonde seksuele relatie blijft altijd in beweging. De eerste verliefdheid, de eerste jaren samen, een bevalling, drukte op werk, sterfgevallen in de familie, lichamelijke veranderingen. Alles heeft invloed. Spannend en prachtig tegelijk. Dat jij en je partner op seksueel gebied net zo met elkaar versmolten zijn als in het dagelijkse leven. En dat de seksuele intimiteit in de loop der jaren zelfs beter kan worden dan tijdens het spetterende begin.

Deze column verscheen in Marriage Life nr. 1 | najaar 2013 | nieuw magazine van marriagecourse.nl