De woonkamer van de studentenflat in Zuilen (Utrecht) zat lekker vol. Gisteravond hield ik een spreekbeurt bij twee disputen van de studentenvereniging Navigators. Mijn verhaal riep vooral herkenning en vragen op.

Herkenning van de onderlinge veroordeling die jongeren voelen wanneer het over seksualiteit en geloof gaat. Vanuit veel kerken wordt een orthodox standpunt uitgedragen waarbij er geen ruimte lijkt voor twijfels en vragen.

Herkenning van de zwaarte waarmee christenen met seksualiteit omgaan. Openbare schuldbelijdenissen als een stel seks voor het huwelijk heeft gehad. Zelfs een vermelding daarvan op een trouwkaart. Daar schrok ik van.

Veel studenten hadden ook vragen over mijn verhaal. Want mijn verhaal is best dubbel. Aan de ene kant moedig ik jongeren aan om zélf op onderzoek uit te gaan wat God over seksualiteit en het huwelijk te zeggen heeft. Om zelf een weloverwogen beslissing te maken die haalbaar voor je is.

Aan de andere kant geloof ik dat seksualiteit het beste tot haar recht komt in een relatie waar beide partners trouw aan elkaar beloven en de keuze maken elkaar lief te hebben. Want dat gaat niet altijd vanzelf in een langdurige relatie.

Ik geloof dat het huwelijk door God is ingesteld als verbond waarbinnen de liefde kan groeien en bloeien. Binnen de veiligheid van huwelijkse trouw, ten overstaan van iedereen beloofd.

Maar toch zal ik nooit zeggen dat je het ook zo MOET zien. Want niemand kan jou dwingen om iets te geloven. Je kunt je verdiepen in wat de Bijbel over het huwelijk zegt. Je kunt God vragen om je te overtuigen van zijn bedoeling met het huwelijk en seksualiteit als onderdeel daarvan. Je kunt de Heilige Geest vragen je te leiden in je beslissingen.

En wat je dan uiteindelijk beslist, dat is aan jou. Ik hoop dat je uitkomt bij de huwelijkse trouw als waarde!

De vragen van de studenten zetten Job en mij weer aan het denken. Genoeg input om verder te denken over dit prachtige, maar ook complexe thema.

Heb jij hierover nagedacht? Je input is welkom via eerlijkoverseks@gmail.com

Esther