De laatste tijd blog en twitter ik regelmatig over prostitutie en mensenhandel. Deze onderwerpen raken me al jaren. Eigenlijk sinds ik steeds beter besef hoe mooi seksualiteit is en hoe intiem het is om met je man of vrouw te vrijen.

Hoe meer ik me verdiep in relaties en seksualiteit, hoe bozer ik me maak over prostitutie, pornografie en mensenhandel. Niet uit moralisme. Niet uit preutsheid. Nee, uit pure woede over de manier waarop (ons beeld van) seksualiteit wordt gemanipuleerd en vergiftigd.

Het frustreert me enorm dat duizenden vrouwen in Nederland dagelijks hun lichaam voor een paar tientjes weggeven aan mannen die goedkope bevrediging zoeken. Verdriet om de vrouwen voor wie seks een inkomstenbron is in plaats van de ultieme manier om liefde te ontvangen en weg te geven. Verdriet om vrouwen die dagelijks met grof geweld en uitbuiting te maken hebben.

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher is mijn held. Hij probeert het taboe om tegen prostitutie te zijn, te doorbreken in een groot interview in Trouw (14-10-2011). Taboe? Ja, want het vrijheidsdenken in ons land is zover doorgeslagen dat we het geen probleem vinden dat honderden vrouwen dagelijks ‘commercieel verkracht’ worden, zoals Asscher dit noemt.

Pittige uitspraken in het interview. Asscher doet al jaren zijn uiterste best om voor het welzijn van prostituees op te komen, maar dat is geen populaire klus. Je wordt al snel moralistisch en preuts genoemd. Waarom zouden we de verworven vrijheden terugdraaien?

Omdat de grote meerderheid van de prostituees gedwongen in het ‘vak zit’.

Omdat de grote meerderheid van de prostituees uit het ‘vak’ zou stappen als ze de kans kreeg.

Omdat de grote meerderheid van de prostituees te maken krijgt met geweld en verkrachting.

Daarom.

Asscher noemt het ‘echt geen normaal beroep’ en vindt het opmerkelijk dat we als Nederlanders zo ‘onverschillig’ met deze branche omgaan. Het lijkt ons niks uit te maken…

Ik denk dat we vooral onwetend zijn. De Wallen zijn een toeristische attractie geworden. Ons ‘handelsmerk’ waar buitenlandse toeristen in grote getalen op af komen. We zijn trots op ons liberale land en willen niet betuttelend overkomen.

Maar als we écht zouden weten wat er achter de schermen gebeurt? Als we ons verdiepen in de cijfers en ervaringen van ex-prostituees? Dan weet ik zeker dat veel Nederlanders hun mening bijstellen en net zo boos worden als ik.

Asscher ziet wel iets in het Zweedse model: de klant wordt strafbaar gesteld. Maar liefst 71 % van de Zweden is vóór deze wet. IJsland en Noorwegen hebben vergelijkbare wetten. De boodschap is: seks kopen is niet normaal. In Stockholm bieden honderd vrouwen zich dagelijks aan op internet. Op straat twintig tot dertig. In Amsterdam werken ruim duizend vrouwen in bordelen, clubs en privéhuizen. En daarnaast nog honderden daarbuiten.

Lodewijk Asscher, ga zo door! Laten we hem steunen in het doorbreken van dit taboe. Als we ons realiseren hoe mensonterend prostitutie in elke vorm is, kunnen we zelfs in Nederland beslissingen nemen die voor de vrouwen een wereld van verschil uitmaken. Laten we hierin voorop gaan lopen!

Het interview vind je hier:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/nederland/article/detail/2967041/2011/10/14/Erken-nu-misstanden-in-prostitutie.dhtml

Bron van genoemde feiten: Dagblad Trouw


Aanbevolen artikelen