We stappen uit de auto en ik til mijn zoontje (2) op. Ik loop naar de deur van het kinderdagverblijf en mijn oog valt op een – niet te missen – reclame in een bushokje naast het gebouw. De grote blote billen van een zeer welgevormde vrouw. Een naaldhak die in haar string verstrikt zit. Nogal een onhandige positie, lijkt me.

In een reflex wil ik mijn hand voor de ogen van mijn tweejarige zoontje houden, maar ik houd mezelf in. Hij is nog zó puur dat hij geen idee heeft wat die poster precies inhoudt. Negeren is beter.

Een aantal jaar geleden zou ik direct actie hebben ondernomen. Als auteur van Hot Issues, een boek over seksualiteit voor jonge christenen, voelde ik mezelf geroepen om in opstand te komen tegen seksistische reclame-uitingen. Ik diende klachten in bij de Reclame Code Commissie en stuurde boze mailtjes naar desbetreffende bedrijven. Ook op social media sprak ik mijn afkeuring uit door driftige tweets en statusupdates.

Dat had weinig effect. Ik kreeg nette mailtjes terug, maar geen enkel bedrijf die zich door mij liet weerhouden om seksualiteit te gebruiken als lokmiddel. Ik heb het opgegeven. Ja maar, denkt u misschien bezorgd, als niemand meer protesteert, is fatsoen dan verleden tijd? Mogen we niet meer opkomen voor de goede zeden?

Bezorgd ben ik niet. Eerder hoopvol realistisch. Ja, seksualiteit zal altijd gebruikt worden om mensen te verleiden producten te kopen, vreemd te gaan, vrouwonvriendelijke muziekzenders en porno te kijken. Ik heb niet de illusie dat dit over twintig jaar is veranderd.

Nee, ik probeer me te focussen op seksualiteit zoals we dat het liefste beleven. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte bekend dat drie kwart van de jongeren uiteindelijk huisje, boompje, beestje (en kindje) wil. Misschien leven ze zich vóór die tijd op seksueel gebied uit, maar wij mensen verlangen ernaar écht gekend te worden. Door een partner die ons trouw blijft en waarmee we, als het ons gegeven is, een gezin kunnen stichten. Wij mensen hunkeren naar liefde, onvoorwaardelijke liefde.

In mijn ogen komt de liefde tussen twee partners het dichtste bij de onvoorwaardelijke liefde en acceptatie die we mogen ervaren als we God kennen. God die ons door en door kent en onze goede én slechte eigenschappen ziet. Toch gaf hij zijn zoon Jezus aan het kruis, om de relatie tussen zichzelf en de mens te herstellen. Liefde met een hoofdletter ‘L’.

Is deze onuitputtelijke bron van liefde en trouw de basis van onze seksuele activiteiten, dan gaat daar een hele andere kracht vanuit. Geen kracht waarmee je producten aan de man kunt brengen, want daar is het commercieel gezien te saai voor.

Deze liefde zorgt voor stabiele gezinnen waarin kinderen gezond kunnen opgroeien. Het zorgt voor mensen die om elkaar geven en naast elkaar staan in moeilijke tijden. Het geeft je het vermogen niet alleen aan je eigen behoeften te denken, maar je op de ander te richten.

Deze liefde in de praktijk brengen, is niet altijd eenvoudig. Houd je eenmaal van iemand, dan zal dat niet altijd vanzelfsprekend blijven. Als je heftige dingen meemaakt, kun je uit elkaar groeien. Je kunt verliefd worden op een ander en een keuze moeten maken om toch bij je partner te blijven, of niet. Mensen maken verkeerde keuzes en moeten leven met de gevolgen. Gezinnen gaan kapot. Deze gebrokenheid zien we elke dag om ons heen.

Toch zouden we bijna vergeten dat twee op de drie huwelijken standhoudt! Deze mannen en vrouwen lukt het blijkbaar om hun beloften van liefde en trouw tot het einde vol te houden, met alle ups en downs die we in het leven meemaken! En dat is waar wij jonge mensen zo naar verlangen, dat ons dat ook lukt.

We zijn liefhebben niet verleerd, we zijn soms een beetje vergeten hoe het moet. Daarom zou ik elk gelukkig getrouwd stel willen aanraden daar eens over te praten met jonge mensen. Wat bracht jullie samen? Wat hebben jullie meegemaakt? En vooral: wat zorgt ervoor dat jullie, dwars door moeilijke tijden heen, in de Liefde zijn blijven geloven?

Bovenstaand stuk verscheen recent in de Strijdkreet, jaargang 126, nr. 11 – magazine van het Leger des Heils.