Lange tijd was ik bang om mensen van vroeger onder ogen te komen, omdat ik het gevoel had dat ik een beeld van mezelf hoog moest houden; dat ik moest bewijzen dat mijn leven succesvol was. Maar ik kwam erachter dat ik niet door anderen geaccepteerd hoef te worden om van mezelf te kunnen houden. Omdat dat punt simpelweg nooit komt. Continu de bevestiging bij anderen halen put je uit en maakt je uiteindelijk depressief.

Een fragment uit het boek Wat ik houden wil van Anne Marije Baars. De titel sprak me aan, omdat ik momenteel zelf in een periode van mijn leven zit waarin ik evalueer en opnieuw begin. Een reset ervaar.

Ik kende Anne Marije niet, maar ze blijkt meer dan 28.000 volgers op Instagram te hebben. In haar boek komen een aantal persoonlijke gebeurtenissen samen. Anne Marije is theoloog, influencer, getrouwd en moeder. Ogenschijnlijk heeft ze alles goed voor elkaar.

Achter de schermen worstelt ze met burn-outs en depressie. Ze schrijft openhartig over haar postnatale depressie en de miskraam die ze krijgt. Het beeld dat ze van zichzelf op social media laat zien, wringt met de werkelijkheid.

Als ze de diagnose autisme krijgt, vallen veel puzzelstukjes op hun plek. Ze begint keuzes te maken die haar eigen welzijn vergroten. Op social media laat ze nu ook haar kwetsbaarheid zien en het verrast haar hoeveel positieve reacties ze daarop krijgt.

Het maken van keuzes voor mijn eigen welzijn, kan ik zelf ook steeds beter. Het toeval wil dat dit bij Anne Marije en mijzelf samen gaat met minimaliseren: afscheid nemen van overbodige spullen. Je huis en leven ontdoen van alles wat vertroebelt en afleidt. Afscheid nemen van ongezonde patronen en jezelf nieuwe gewoonten aanleren. De tijd nemen om je eigen drijfveren te onderzoeken en erachter te komen wat je nodig hebt om goed te functioneren. Om daar vervolgens gehoor aan te geven en daarin voor jezelf op te komen.

Anne Marije beschrijft recht-door-zee hoe zij dit proces heeft doorleefd, met herkenbare anekdotes. Ze is eerlijk, zonder pathetisch te worden. Haar geloof in God komt op een natuurlijke wijze voorbij. Aan het einde van het boek verwoordt ze wat het schrijven ervan haar heeft opgeleverd.

‘Door de reis te maken van het verleden naar het heden en omgekeerd, ben ik steeds meer gaan beseffen wie ik ben en wat ik houden wil.’

Een fijn boek voor iedereen die in een vergelijkbaar proces zit en op zoek is naar herkenning.

Koop hier: Wat ik houden wil.
Uitgeverij: Sestra