De zin en onzin van daten…

Wie is de ware? Ben ik wel aantrekkelijk genoeg? Ik val altijd op één bepaald type, belemmer ik mezelf daarmee? Ik ben bang dat daten meteen tot seks leidt. Er lopen geen leuke christelijke singles rond. Christelijke mannen zijn saai. Ik ken niemand om mee uit te gaan en als ik een leuke man ontmoet, durf ik niks.

Als single had ik duizenden vragen over daten en mijn toekomstige partner. Het recent verschenen boek ‘Weet hoe je date!’ van psycholoog Henry Cloud had ik heel goed kunnen gebruiken.

Cloud pakt de lezer niet zachtzinnig aan en daar moet ik aan wennen. Als single die lang op zoek was, had ik vooral behoefte aan begrip en iemand die met me mee zou mopperen… want wat vond ik het ingewikkeld.

Maar dat doet Cloud niet. Integendeel. Hij geeft je een schop onder je kont!

Neem initiatief!

Werk aan jezelf!

Ga daten!

Date niet met het oog op een huwelijk!

Wees je bewust van je seksualiteit!

In de periode dat ik een man zocht, dacht ik bij elke leukerd: zou dit mijn toekomstige man zijn? Ik had haast.

Niet doen, zegt Cloud. Hij vraagt de lezer om een belofte:

‘Ik wil daten om het daten. Ik wil daten niet langer zien als een activiteit die alleen gericht is op het vinden van een levenspartner, maar als iets waardoor ik kan leren, kan groeien, ervaringen op kan doen en het beste voor de ander zoek. Het is mijn nieuwe manier van leren, groeien en ervaren.’

Na het lezen van dit boek, kijk ik absoluut anders tegen daten aan. Het is niet meer nodig, want ik ben bijna vier jaar getrouwd. Toch leer ik met terugwerkende kracht meer over mijn houding in de tijd dat ik op zoek was naar een partner.

Ook Cloud’s opmerkingen over onze seksuele identiteit spreken me aan. Vanwege een christelijke opvoeding, je normen en waarden, kun je zo preuts worden dat je je niet meer bewust bent van je seksualiteit. Daardoor word je minder aantrekkelijk voor het andere geslacht.

Maar ben je op seksueel gebied heel los en heb je snel seks met je date(s), dan kan dat je blik op de persoon en de relatie vertroebelen. Door seks met elkaar te hebben, kan een relatie lang standhouden. Maar onderzoek je ook of die persoon écht bij je past? Ken je diegene echt?

Cloud geeft met dit boek antwoord op alle vragen die je als single kunt hebben over daten en het vinden van een levenspartner. Als je na het lezen van dit boek actief met zijn adviezen aan de slag gaat, weet ik bijna zeker dat je daten ontzettend leuk gaat vinden. Het zal je leven verrijken en daten wordt meer ontspannen!

Koop Weet hoe je date

Wil je je concreet met dit thema aan de slag? Kijk op www.dezinenonzinvandaten.nl Deze website en bijbehorende cursus is o.a. gebaseerd op dit boek!