De titel dekt exact de lading van dit boek. Jonge vrouwen staan bloot aan allerlei verdorven wereldse invloeden en het is zaak daar als christen tegen te vechten.

Dit boek staat vol tips hoe je tegen seksuele verleidingen kunt vechten en wat je als vrouw kunt doen om mannen met verkeerde bedoelingen ver uit je buurt te houden.

Jongens worden in dit boek als oversekste vijanden neergezet waartegen gestreden moet worden:

‘Jonge mannen willen je graag laten geloven dat je bijzonder bent en alles voor hen betekent. En jij wilt van nature graag bewonderd en begeerd worden. Maar nep-minnaars laten je vallen zodra ze hun gerief hebben gehad.’

Masturbatie is zondig en het boek is doordrenkt van ‘bekentenissen’ van meisjes die vertellen hoe slecht ze bezig zijn geweest, dat ze tot inkeer zijn gekomen en rein willen blijven voor hun toekomstige man. Het boek staat bol van woorden als ‘strijd’ en ‘overwinning’.

Concrete tips krijg je als jonge vrouw ook. Bijvoorbeeld hoe je je kledingkast kunt opruimen, zodat je je netjes kleed.

Rokjes en korte broekjes

‘Ga zo staan dat je jezelf van achteren helemaal kunt zien in een passpiegel en buig dan voorover tot je je tenen raakt. Zijn je intieme delen of je slipje zo te zien?’

Dit boek is voor de Amerikaanse markt en dat verklaart wellicht de radicale toon ervan. Hoewel de schrijvers hun lezers met de beste bedoelingen waarschuwen en ten diepste een prima boodschap brengen, komt het op mij heel ongenuanceerd over.

Zuiver blijven krijgt in dit boek zoveel nadruk, dat je je afvraagt of God onze seksuele gevoelens überhaupt wel heeft geschapen.

Het beeld dat van jongens wordt neergezet, vind ik ronduit goedkoop. Het klopt dat jongens emotioneel minder betrokken hoeven zijn om seksueel contact te hebben, maar in dit boek worden ze enkel als testosteronbommen neergezet. Dat doet onrecht aan het feit dat mannen net zo goed op zoek zijn naar liefde en vriendschap.

Als ik een dochter zou hebben, zou ik het boek niet aan haar laten lezen vanwege de negativiteit rond seksuele gevoelens en een extreme afkeer van een – in mijn ogen – gezonde seksuele ontwikkeling.

Een wereldvreemd boek.

Titel: Het gevecht van iedere jonge vrouw | Auteurs: Shannon Etheridge & Stephen Arterburn