Hoe kun je als christen vasthouden aan het principe ‘geen seks voor het huwelijk’, in een wereld die bol staat van seks?

“We kropen dicht tegen elkaar aan en zoenden. Hij had alleen zijn boxershort aan, ik mijn ondergoed. Het voelen van zijn warmte en zijn huid was heerlijk en confronterend tegelijkertijd. Confronterend, omdat al mijn principes ineens zo onbelangrijk werden als ik in zijn armen lag.”

Dit is een van de vele openhartige passages uit het pas verschenen boek Hot Issues – eerlijk over seks van Esther Kaper. Ze beschrijft haar seksuele ontwikkeling, de uitdagingen op dit gebied en de worsteling met haar principe van ‘geen seks voor het huwelijk’. Ook de mannelijke beleving van seksualiteit wordt genoemd in dit boek. Haar man Job vertelt vrijmoedig over zijn ontwikkeling en de moeilijkheden waarmee hij is geconfronteerd. Samen beschrijven ze hoe ze dichter tot elkaar zijn gegroeid op zowel geestelijk als lichamelijk vlak.

Het boek van Kaper zet aan tot persoonlijke reflectie en confronteert, maar benadrukt ook op subtiele wijze de schoonheid van seksualiteit. Tevens roept zij op minder krampachtig met het onderwerp om te gaan binnen de Kerken. Niet voor niets verlaten vele jongeren de kerkgemeenschap in de leeftijd waarop zij hun eerste relaties aangaan. Door openheid over liefde, relaties en seksualiteit kan dit voorkomen worden, stelt zij.

In gesprek met Katholiek Nieuwsblad zegt zij deze week: “Je ziet nu vooral lijstjes met daarop dingen die je wel of niet mag doen. Het is veel belangrijker dat jongeren zelf gaan nadenken over hun seksuele ontwikkeling en welke keuzes ze daarin willen maken.”

Hot Issues – eerlijk over seks is uitermate geschikt voor tiener- en jongerengroepen. Na elk thema volgen vragen die behandeld kunnen worden. Het boek daagt uit tot zelfbewuste keuzes.

In de papieren editie van Katholiek Nieuwsblad is in de week van 6 mei een interview te lezen met Esther Kaper en haar man Job.