Ontwikkel je leiderschap

Recent las ik Ontwikkel je leiderschap van Joël Aerts. Een vlot geschreven boek voor iedereen die met zijn persoonlijke ontwikkeling bezig is, specifiek voor mensen op een leidinggevende positie.

Joël spreekt zijn lezers op een directe manier toe en dat waardeer ik. Geen omslachtig interessant gedoe of fluwelen handschoentjes, maar concreet en recht-door-zee. Ik heb zelf geen tijd om de vele boeken over goed leiderschap te lezen, maar dat heeft Joël voor mij gedaan. De belangrijkste inzichten van actuele denkers komen voorbij, dus het is zeer geschikt voor mensen die niet thuis zijn in dit onderwerp.

Ook gaat hij uit van de vaardigheden en talenten die je al hebt. Hij pusht je niet om iemand te worden die je niet bent, maar om je kwaliteiten te versterken en je bewust te zijn van valkuilen.

Joël is open over het verloop van zijn eigen ontwikkeling, over de ups en downs waarmee hij zelf te maken kreeg. Die kwetsbaarheid waardeer ik. Ik zit niet te wachten op een betweterige ‘goeroe’. In hoofdstuk acht, dat over feedback gaat, begint hij bijvoorbeeld met de zin ‘De dag dat ik veertien kilo aankwam’.

Hij zet me in hoofdstuk tien even op het verkeerde been waar hij schrijft dat je onbeschaamd inspiratie mag stelen. Of zoals Mark Twain zei: ‘Alle ideeën zijn tweedehands.’ Ik lees dit als journalist en niet als manager, waardoor ik dit negatief interpreteer. Ideeën jatten is niet tof! Maar dat is niet wat Joël met ‘stelen’ bedoelt.

Inspiratie is gratis en ook als journalist en politicus word ik door andere mensen geïnspireerd. Dat kan tot nieuwe ideeën leiden en hoe mooi is het als je met anderen deelt wie jou heeft geïnspireerd! Ik weet bijvoorbeeld zeker dat ik Joëls inzichten met anderen ga delen.

Na het lezen van dit boek en het beantwoorden van de vragen die Joël stelt, heb ik scherper voor ogen wat mijn kwaliteiten zijn en hoe ik deze kan versterken. En van welke valkuilen ik me bewust kan zijn.

Het gedeelte dat mij het meeste raakt, gaat over de ‘hogere route’; de roeping die je kunt ervaren in wat je doet of graag wilt doen. Dat herken ik. Joël schrijft hierover:

Bij de hogere route worden leiders gegrepen door iets groters, iets hogers. Een taak die vaak zo groot is dat je per definitie tekortschiet. Je kunt niet anders dan jezelf ontwikkelen. Dus dat doe je dan ook. Ik was gegrepen door ontwikkelingswerk en de noodzaak daartoe.’

 

Foto Joël Aerts: Hilda van der Burgt

Aanbevolen artikelen