Vijf vragen over zwangerschap & werk

Jonathan Witteman schreef een informatief artikel in de Volkskrant van 16 juli 2014 over de rechten en plichten als je zwanger bent. Veel vrouwen én werkgevers kennen de regels niet. Een korte samenvatting van de belangrijkste regels die arbeidsrechtjurist Cecil Rupert hem uitlegde.

1. Werkgevers mogen tijdens een sollicitatie geen vragen stellen over een zwangerschap of toekomstige kinderwens, omdat zij geen onderscheid mogen maken tussen mannen en vrouwen.

2. Je mag niet worden ontslagen omdat je zwanger bent. Je mag trouwens sowieso niet ontslagen worden terwijl je zwanger bent! Ook niet tijdens je verlof, op een paar uitzonderingen na. Het ontslagverbod geldt alleen als je een vast contract hebt.

3. Als je aanspraak wilt maken op verlof, moet je je werkgever melden dat je zwanger bent. De kosten voor je verlof worden door het UWV vergoed, maar geef je werkgever voldoende tijd om een vervanger te regelen.

4. Je bent niet verplicht je werkgever over je toekomstige kinderwens te vertellen, vlak voor een contractverlenging. Als je al weet dat je zwanger bent en dat je een bepaalde klus niet kunt uitvoeren, is het netjes daar eerlijk over te zijn.

5. Plichten heb je als zwangere vrouw ook. Vertel je werkgever op tijd dat je bijvoorbeeld minder wilt gaan werken. Zorg ervoor dat niet alle zorg voor je kindje op jouw schouders terecht komt, maar dat je partner ook rekening houdt met een ziek kindje dat van het kinderdagverblijf moet worden opgehaald. Vaak zijn het toch de moeders die als eerste worden gebeld 😉

 

About the author