Directeur Johan Vroegindeweij van SWV Unita noemde het woord ‘opvoedverlegenheid’ tijdens een bijeenkomst over de #Jeugdwet afgelopen donderdagavond in Hilversum, georganiseerd door GroenLinks Hilversum en PvdA/GroenLinks Wijdemeren.

Opvoedverlegenheid, dat woord bleef bij me hangen.

1 op de 5 kinderen in de Gooi- en Vechtstreek heeft een complexe, meervoudige hulpvraag. Onze regio telt minder wachtlijsten, thuiszitters en multi-problem gezinnen vergeleken met landelijke cijfers, maar ik schrok van dit aantal. En het aantal hulpvragen neemt toe.

Johan vertelde dat gedragsproblemen ook ontstaan door opvoedverlegenheid. Ouders stellen geen (of te weinig) grenzen, maken onverstandige keuzes (zoals een te volle agenda of te weinig slaap) wat gedragsproblemen in de hand kan werken of versterken.

Het omgaan met die verlegenheid zou sommige problemen dus kunnen voorkomen of verminderen.

Ik merk dat het opvoeden van kinderen een lastig gespreksonderwerp is, omdat ouders (ook ik) zich al snel aangevallen voelen. Je houdt van je kind en doet je uiterste best om ze goed op te voeden. Met andere ouders praten over opvoedvragen of problemen doe je niet zo snel.

Ik herken die opvoedverlegenheid bij mezelf. Ik vind het lastig om grenzen te stellen en consequent te zijn. Ik denk al snel dat ik te streng ben en wil het thuis graag gezellig hebben.

De agenda’s van onze jongens zijn na schooltijd niet zo vol. Ze hebben veel tijd om met vriendjes te spelen en binnenkort gaat onze oudste één middag klimmen. Er is ruimte voor afspraken met de kapper, tandarts en bibliotheek. De jongste gaat op zwemles.

Al denk ik soms: is het niet leuk om ze meer te laten doen qua sport of andere activiteiten? Goed voor de ontwikkeling? Doen we ze niet tekort?

Ik wil graag weten hoe jullie hiermee omgaan. En of je #opvoedverlegenheid bij jezelf herkent of niet.

Mijn vragen aan jou als vader of moeder van kinderen (leeftijd 4-12):

1. Ervaar jij als ouder terughoudendheid in het stellen van grenzen?
2. Hoe consequent ben jij in je opvoeding?
3. Hoe vol is de agenda van jouw kinderen? Welke keuzes maken jullie en waarom?
4. Slapen jouw kinderen genoeg en goed?

Meepraten? Stuur je reactie naar esther.kaper@wijdemeren.christenunie.nl. Ik ga vertrouwelijk met je verhaal om.