Boekomslag 2

De geboorte van een eerste kind is voor veel moeders een enorme verandering. Hoe kun je voorbereiden op dit grote avontuur? Esther Kaper schreef een eerlijk boek over deze prachtige, maar intensieve periode. Hierin verwerkte ze de ervaringen van tientallen kersverse moeders. ‘Mama’s eerste stapjes’ is een inspirerend verhaal over vrouw-zijn, moederschap, carrière, seksualiteit en geloof. Het is hét boek voor kersverse moeders en vrouwen met een kinderwens.

Prijs: 7,50 euro
Bestellen kan via Esther Kaper. Stuur haar een persoonlijk bericht via Facebook

Inleiding

Het onderwerp van mijn tweede boek riep direct uitgesproken reacties op. Het krijgen van je eerste kind.

‘Kun je daar een héél boek over volschrijven?’
‘Je twééde kind, dát is pas zwaar!’
‘Een van beide ouders moet fulltime thuis zijn als de kinderen jong zijn, schrijf daar maar iets over!’
‘Ik zou als moeder écht niet thuis willen zitten.’

Wat roept het moederschap toch wisselende emoties op! Al snel verzandde ik in opgefokte discussies over de balans tussen werk en privé, uiterlijke normen, het bijhouden van je sociale leven en de ‘opvoeding’ van je baby.

Veel meningen en weinig ruimte om naar de ander te luisteren. En gaat het over je kind en hoe je het als kersverse moeder ‘doet’, dan voel je je direct aangesproken. Goedbedoelde opmerkingen kunnen hard aankomen.

Het krijgen van mijn eerste kind veroorzaakte een aardverschuiving in mijn leven. Mijn lichaam veranderde tijdens de zwangerschap, de bevalling was een intense ervaring en daarna moest ik wennen aan het kleine jongetje dat dag en nacht om mijn aandacht vroeg. Het eerste jaar was energieverslindend.

Toch heb ik nooit geweten dat ik zoveel van mijn kind zou kunnen houden en zoveel voor hem over zou hebben; dat mijn energie tomeloos is wanneer het om hem gaat en dat ik mezelf zonder na te denken opzij zet en verwaarloos. Met alle gevolgen van dien …

Een halfjaar na de geboorte van onze zoon werd ik erg ziek. Ik had zo goed voor mijn baby gezorgd en zo slecht voor mezelf, dat mijn weerstand tot het nulpunt was gedaald. Daardoor kreeg ik opnieuw verschijnselen van de ziekte van Pfeiffer. Ik lag wekenlang doodziek op bed, terwijl mijn man de zorg voor onze pasgeboren zoon, het huishouden en zijn werk op zich nam. Toen ik was opgeknapt, stortte hij in: burn-out.

Deze heftige periode stond gelukkig niet alleen in het teken van ziek zijn. We waren euforisch over het wonder dat ons was overkomen. Een kindje van ons eigen vlees en bloed. Een mooie zoon waar we intens veel van hielden en genoten.

De wisselende emoties en alle praktische veranderingen bezorgden ons het meest intensieve jaar van ons leven. Deze periode heeft mij inzichten gegeven waarvan ik voor altijd profijt zal hebben. En het gaf me inspiratie voor het schrijven van een nieuw boek: een realistisch verhaal over het krijgen van je eerste kindje, bestemd voor kersverse moeders en vrouwen met een kinderwens.

Ik was nieuwsgierig naar de ervaringen van andere vrouwen. Hebben zij het net zo zwaar gehad? Af en toe sprak ik jonge moeders. Schoorvoetend vertelden ze mij over hun onzekerheden. Tegelijkertijd zag ik de glans in hun ogen wanneer ze over hun kind vertelden.

Tientallen moeders zijn aan de uitdaging begonnen: ze gaven antwoord op mijn honderd vragen over het krijgen van hun eerste kind, hun seksleven en carrière. Elke moeder deelde haar drie ‘gouden tips’ met mij. Hoe kun je deze verandering zo bewust en gezond mogelijk doorleven?

Toen ik de antwoorden gretig doorlas, leek het of ik een plons koud water in mijn gezicht kreeg. Hun verhalen verrasten me.

De ene moeder had een probleemloze zwangerschap achter de rug, maar een hel van een bevalling. De ander strompelde negen maanden kreunend rond, maar poepte het kind er in een paar uur uit. Waar de een tijdens de kraamweken van verwennerij en aandacht genoot, wist een ander niet hoe snel ze familie en vrienden eruit moest bonjouren. Waar de een haar werk vooral als financiële noodzaak zag, was het voor de ander onlosmakelijk met haar identiteit verbonden.

Ik hoopte bevestiging te krijgen, doordat andere moeders zouden zeggen: ‘Joh, ik herken precies wat je hebt doorgemaakt, heftig hoor!’ Maar de realiteit is ontnuchterend. Ik ben in sommige opzichten een zeurpiet en op andere gebieden een bikkel. Geen enkele ervaring is met elkaar te vergelijken. Geen enkele moeder en geen enkel kind is hetzelfde. Dat is een cliché, en niet voor niets.

Na de geboorte van mijn eerste kind kijk ik met meer trots in de spiegel. Mijn respect voor andere moeders (en vaders) is gegroeid. Het krijgen van je eerste kind is de ideale cursus ‘persoonlijke ontwikkeling’. In een rap tempo word je geconfronteerd met je kracht en onvermogen, je angsten en verwachtingen. Een ontwikkeling die ieder op zijn eigen manier doormaakt.

In dit boek probeer ik woorden te geven aan de vele gebeurtenissen tijdens deze levensfase. Ook heb ik gekeken naar de thema’s die in de verhalen van de moeders het sterkste naar voren kwamen, zoals omgaan met het huilen van je baby, de balans tussen werk en privé en het ‘onderhouden’ van je geloofsleven. Tenslotte duiken we even in de geschiedenis om te ontdekken hoe onze (groot)moeders leefden.

Mijn conclusie is dat elke moeder haar eigen koers mag varen, los van andermans opvattingen. Dat lijkt logisch, maar daar zijn wij vrouwen niet zo goed in. Als ik íets van alle moeders in dit boek heb geleerd, is het dat geen enkele moeder, geen enkel kind en gezin hetzelfde is. Elk uniek gezin geeft meerwaarde aan het onderlinge contact dat we hebben.

Hopelijk krijg je door de verschillende visies op het moederschap een frisse kijk op je eigen verhaal. Mocht je een kinderwens hebben of zwanger zijn, dan hoop ik dat je na het lezen van dit boek nóg meer zin hebt om het avontuur aan te gaan. Misschien íets beter voorbereid dan dat ik toentertijd zelf was.

Inhoudsopgave Mama’s eerste stapjes

1. Jij en ik – ik en jij
Voor altijd samen
Huishoudelijke beslommeringen
Ochtendseks, avondseks
Koffietijd met God
Hints
Bang voor de baby
Carrière versus kinderen
Ik wil een kind, en wel meteen!

2. Zwanger
Een sprong in het diepe
Als je een miskraam krijgt
Als het niet ‘vanzelf’ gaat
Hartslag
Kwaaltjes
Doorgeslagen schoonheidsideaal
Seks met een dikke buik
Echo’s en angsten
Yes, ik mag met verlof!
Pufcursus

3. De bevalling
Geboorteplan …
Helse jeuk
Hoe het ging
We hebben een zoon!
De pijn … is het echt zo erg?

4. De hectische eerste weken
Reddende engel
Help, mijn baby huilt!
Drinken, drinken, drinken
Dingdong: kraamvisite!
En toen werd ik ziek …
Stilgezet
Het ultieme geluk
Ik ben zo moe!
Babykwaaltjes
De eerste prik

5. Seksualiteit tijdens het eerste jaar
De ‘eerste keer’

6. Geloofsleven tijdens het eerste jaar
Dichtbij en ver weg
Overlevingstas
Voeden tijdens de dienst
Tijdelijke oplossing
Weg met dat schuldgevoel!

7. Nieuwe balans vinden
Gezond egoïsme
Niet alleen vader en moeder
Omgaan met je (schoon)ouders
Vriendschappen veranderen
‘Wen-ochtend’
Bewijsdrang
Accepteren dat ik moeder ben
Vaar je eigen koers

8. Vroeger was alles beter …
De vrouw des huizes
Thee met een koekje
Wat wil je later worden?
Financiële ‘noodzaak’
In de verdediging
Begrip voor jezelf en de ander

Overige hoofdstukken

  • Gouden tips voor kersverse moeders
  • Twee jaar later
  • Onze mannen tijdens de bevalling