Online vergaderen: 3 tips voor goed beeld

Vanuit mijn vakgebied kijk ik met bovengemiddelde interesse naar online vergaderingen. Ik geef je 3 tips:

1. Zorg dat er daglicht op je gezicht schijnt. Dit doe je door met je gezicht recht voor een raam te gaan zitten. Heb je een raam aan de zijkant van je bureau, dan is de helft van je gezicht verlicht, maar de andere helft donker. Zit je met je rug naar het raam, dan veroorzaak je tegenlicht en ben je slecht zichtbaar. Is het buiten donker, gebruik een lamp om je gezicht te belichten.

2. Zorg dat je middenin het beeld zit. Boven je hoofd en aan beide kanten zorg je voor ruimte. Dit doe je door je laptop naar voren of achteren te schuiven. Richt je camera zodanig dat je recht in de lens kijkt. Zet je laptop ergens bovenop als dat nodig is.

3. Als je aan het woord bent: kijk naar je camera of webcam. We hebben de neiging om naar onszelf te kijken of naar diegenen met wie we de meeting hebben. Als je in de camera kijkt, spreek je mensen rechtstreeks toe en komt je boodschap veel beter over.

Tot slot: in Skype, Zoom of Teams kun je bij instellingen je beeld checken. Dat kan ook bij je laptop/computer: zoek op ‘camera’ en kijk hoe je erbij zit.

Wil je persoonlijk advies over jouw online presentatie? Stuur mij een e-mail: esther@estherkaper.nl

About the author