Waarom vinden veel mensen het moeilijk om op een serieuze manier over seks te praten? In ons land is toch alles bespreekbaar? In de media komt seks regelmatig ter sprake, maar vooral de platte kant ervan. Daar durven we onze mening wel over te geven. Is iemand sexy? Hoe vaak doe je het per week? Wie is er met wie vreemdgegaan?

De smeuïge en extreme verhalen over seks zijn makkelijk te vinden. Op internetfora, in tijdschriften, televisieprogramma’s en videoclips is de oppervlakkige kant van seks een dankbaar onderwerp.

Seks is een onderwerp dat, als je er serieus over nadenkt en met anderen over praat, veel te dichtbij komt. De manier waarop ik over seks denk en hoe ik er in de praktijk mee omga, zegt iets over mij. Ben ik iemand met veel losse contacten? Is seks voor mij een consumptieartikel? Heb ik een hekel aan seks vanwege misbruik in mijn jeugd? Ben ik misschien preuts, onzeker over mijn lichaam of maagd en schaam ik me daarvoor? Weet ik me geen raad met alle gevoelens die naar boven komen als ik over seks nadenk?

Dan is het veiliger om oppervlakkig te blijven. Met vriendinnen over aantrekkelijke mannen praten en heel misschien over de vraag wie ‘het’ al heeft gedaan. Of het mee of tegenviel…

Deze ongemakkelijkheid is niet alleen in christelijke kring merkbaar. We lijken niet meer zo goed te weten hoe we over seks kunnen praten, zonder dat het schunnig wordt.

Tijdens het schrijven van Hot Issues heb ik met veel mensen over seks gepraat. Met vrienden, kennissen en zelfs familieleden. Een automatisch onderwerp van gesprek als je een boek over seks schrijft!

En wat is het leuk om met elkaar over seks te praten! Ik merkte dat we allemaal dezelfde vragen, onzekerheden en schaamte hebben. Door over seks te praten, ontstaat er direct intimiteit in het gesprek. Je ontmoet elkaar van hart tot hart. Ook al ga je allebei misschien anders met seks om, toch is onze seksualiteit een thema dat ons bindt. We zijn allemaal mens, we zijn allemaal seksuele wezens. Niets menselijks is ons vreemd.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we met iedereen schaamteloos over onze seksuele ervaringen praten. Daarvoor is seks té persoonlijk en ook kwetsbaar. Zelf raad ik in mijn boek jongeren aan om met goede vrienden en misschien familieleden het gesprek aan te gaan. Niet alleen seks brengt mensen letterlijk dichtbij elkaar. Ook het praten erover.

Praat jij makkelijk over seks? Of blijft het vooral oppervlakkig? Vind jij het belangrijk dat er op een serieuze manier over seks wordt gepraat? Reageer!