ZWOLLE– Hot Issues, het eerste boek van journaliste en redacteur Esther Kaper (27) uit Kortenhoef werd vrijdag 15 april in Hilversum gepresenteerd. Kaper wil met haar boek bereiken dat (christelijke) jongeren beseffen dat ze een eigen keuze hebben hoe ze met seksualiteit willen omgaan.

Door: Judit Besters

“Hot Issues gaat over de kloof tussen de theorie en de praktijk van het christelijke principe ‘geen seks voor het huwelijk’. Als je christelijk wordt opgevoed, krijg je al jong mee dat seks voor binnen het huwelijk is bedoeld. Toen ik op mijn 22ste een serieuze relatie kreeg, begon ik hier enorm aan te twijfelen. Hot Issues gaat over mijn zoektocht: waar is dit principe op gebaseerd en wat wil ik eigenlijk voor keuzes maken op seksueel gebied? Het is een heel persoonlijk en eerlijk verhaal geworden.” Aldus Kaper.

De betekenis van seks
Esther schrijft over haar opvoeding, seksuele ontwikkeling, zelfbevrediging, de relatie met haar huidige man en de worsteling met haar christelijke principes. In haar boek vertelt zij over de periode dat haar relatie met haar huidige man serieuzer wordt en over de huwelijksnacht. Ook schrijft de journaliste over de betekenis van seks en huwelijk vandaag de dag. “Is seks met iemand hebben hetzelfde als een filmpje pakken?”

“Volg niet blind de kerkelijke principes”
Op de vraag wat Kaper met haar boek wil bereiken antwoordt zij: “Met Hot Issues wil ik bereiken dat jongeren beseffen dat ze een eigen keuze hebben hoe ze met seksualiteit willen omgaan. Volg niet blind de kerkelijke principes, zonder dat het een persoonlijke overtuiging is. Dan wint de hartstocht het al gauw van je principes. Maar volg ook niet blindelings de maatschappelijke trends: seks als een snack, seks omdat ‘iedereen’ het doet. Ik geloof dat seks iets heel bijzonders en intiems kan zijn als je bewuste keuzes maakt. Hot Issues daagt je uit om daarover na te denken.”

Een verhaal tot nadenken

Volgens Kaper is Hot Issues heel open en praktisch in vergelijking met andere christelijke boeken over seks. “Veel christelijke boeken zijn theoretisch en benadrukken de regels, de do’s en dont’s lijstjes. Vergeleken met seculiere boeken over seks, ga ik heel inhoudelijk en persoonlijk op het thema in. Het is een écht verhaal dat je aan het nadenken zet.”Vroeger hoorde ik dat je moest wachten met seks tot na het huwelijk maar wist niet precies waarom dat goed was en waarom/wat het verschil maakte met als je niet zou wachten of zou gaan samenwonen. Ik was vaak op zoek naar de antwoorden hierop en ook tot hoever je dan mocht gaan, hoe je ermee om kon gaan en hoe anderen ermee omgingen. Er waren amper boeken over en ik vond niet de antwoorden die ik zocht.”

Taboe
‘Dit onderwerp maak je bespreekbaar door vooral zelf open te zijn’ aldus de 27- jarige uit Kortenhoef. “Tijdens het schrijfproces sprak ik met veel vrienden over het onderwerp. Toen ik zelf vertelde wat ik lastig vond of waar ik vragen over had, werden zij ook veel opener.”

Op zoek naar antwoorden
Eén van de vrienden die Esther voor haar boek sprak vertelt het volgende: “Vroeger hoorde ik dat je moest wachten met seks tot na het huwelijk maar wist niet precies waarom dat goed was en waarom/wat het verschil maakte met als je niet zou wachten of zou gaan samenwonen. Ik was vaak op zoek naar de antwoorden hierop en ook tot hoever je dan mocht gaan, hoe je ermee om kon gaan en hoe anderen ermee omgingen. Er waren amper boeken over en ik vond niet de antwoorden die ik zocht.”

Kaper: “Het taboe moet door iemand doorbroken worden, dan is het niet zo gênant meer. In Hot Issues probeer ik diegene te zijn die het taboe doorbreekt. Onze maatschappij ademt seks uit. Het wordt hoog tijd dat we als christelijke jongeren ook over dit onderwerp durven praten! “

Esther was al te gast bij Annemiek Schrijver in ‘Nachtzoen’ en te horen bij 3FM.

Bron: http://smartweb.windesheim.nl/smartsite.net?id=17863