‘Ik zie dat A4’tje van hem en denk: daar ben ik het mee eens’

In gesprek met Gaby (51) die op de PVV wil stemmen

In mijn directe sociale kring ken ik geen mensen die PVV stemmen. Dat zegt meer over mij dan over hen, want zo’n 2,5 miljoen mensen zijn volgens de peilingen van plan voor Wilders te kiezen.

Mijn beeld van de PVV-stemmer is niet positief. Ik heb geen persoonlijk contact met deze mensen en moet het dus doen met wat ik in de media hoor, zie en lees. Daar wordt een beeld geschetst van mensen die anti-vluchteling, anti-allochtoon, anti-islam, pro-Zwarte Piet en extreem nationalistisch zijn. Ongure types die ‘daar moet een piemel in’ roepen. Ik kan me bovendien niet voorstellen dat een kopje koffie drinken met Wilders aangenaam is.

Als kandidaat-Kamerlid van de ChristenUnie vroeg ik me af of ik niet iets heb gemist. Ja, we willen gevoelens van onbehagen serieus nemen, maar blijkbaar kloppen veel mensen bij Wilders aan voor iets wat ze bij andere partijen niet vinden.

Afgelopen vrijdagochtend zat ik daarom op de bank bij Gaby (51). Gaby woont in het Gooi, is gescheiden, heeft een zoon en werkt in een kledingzaak. We kennen elkaar van vroeger en via via wist ik dat ze PVV stemt. Ik stuurde haar een berichtje met de vraag: ‘Volgens mij stem je PVV? Ik zou graag eens met je in gesprek willen over hoe jij vindt dat het in Nederland gaat. En daar zou ik een blog over willen schrijven. Zou je dat aandurven?’

‘Ik heb wel mijn ideeën en wil daar best over praten!’, reageerde ze. ‘De reden dat ik PVV stem is dat er wat moet gebeuren in deze wereld! Het is niet meer veilig. Ik wil met liefde mijn beweegredenen aan je vertellen, maar ik wil niet dat je mijn naam en foto op je blog zet. Dit doe ik uit veiligheidsredenen. Dus ik weet niet of je er dan wat aan hebt?’

Hoewel ik haar verzoek om anonimiteit begrijp, vind ik het kenmerkend voor het huidige politieke klimaat. Blijkbaar voelt zij zich niet vrij genoeg om zich uit te spreken over haar eigen land. Blijkbaar voelt ze zich onvrij om haar mening te uiten.

De koffie smaakt goed en Gaby brandt direct los, maar niet zoals ik had verwacht. ,,Ik ben op vakantie geweest naar een Grieks eiland en daar kwamen al die boten aan. Ik heb al die mensen daar zien lopen. Dat heeft zóveel indruk op mij gemaakt! In de hitte, het was 42 graden, kwamen we een vrouw met twee kleine kinderen tegen. Stop, riep ik tegen mijn vriend. We zijn van onze scooter afgestapt en hebben haar flesjes bevroren water gegeven. Ze pakte mijn handen vast en ik heb zo gehuild. Ik vond het zó erg!”

Ik kan mijn verbazing niet onderdrukken.

Als dat je zo heeft geraakt, waarom stem je dan op Wilders? Die geen vluchteling meer wil opvangen en de grenzen wil sluiten?

,,Natuurlijk moeten die mensen worden geholpen! Maar onze ‘volkskerstzang’ wordt ineens een ‘volkszang’. Het woord kerst mag niet meer worden genoemd. Ons ‘paasfeest’ wordt een ‘zomerfeest’. Ik hoorde dat een katholieke basisschool geen carnaval meer viert vanwege de moslims die dat niet willen. Vroeger had je een speciaal zwem-uurtje voor moslimvrouwen die bedekt wilden zwemmen. Als ik naar een islamitisch land ga, hoor ik mij te bedekken en dat doe ik dan ook. Dus waarom zouden zij zich hier niet aan ons aanpassen?”

,,Met ramadan staat er in de supermarkt een speciale stelling voor hen. Als zij hun Suikerfeest willen vieren, prima, maar dan noemen we kerstfeest gewoon kerstfeest en geen winterfeest. Als het aan die extremistische moslims ligt, lopen alle vrouwen hier over vijftig jaar in een boerka over straat. Een bepaalde groep mensen wil ons het moslimgeloof opleggen en ik vind dat als mensen hier komen wonen, ze zich aan óns aan moeten passen.”

,,Op Facebook las ik een oproep van een Marokkaanse man aan alle Marokkaanse jongeren. Hij schaamt zich. Dat vond ik zo goed dat hij dat durfde te zeggen, want ik mag er niks over zeggen, dan discrimineer ik meteen. Daarom wil ik dit anoniem doen, want je weet nooit of ze je komen opzoeken.”

Wilders wil alle moskeeën en islamitische scholen sluiten, de Koran verbieden. Hij heeft het alleen maar over moslims. Ik heb heel veel moeite met het stigmatiseren van alle moslims tot een problematische groep. Dat vind ik zelfs gevaarlijk. Wat vind je van de manier waarop Wilders over moslims praat?

,,Die minder, minder, minder-uitspraak vond ik ook te ver gaan. Hier in de straat wonen moslims, een Turks gezin. Zij werken allebei keihard. Ik heb eens uitgebreid met haar hierover gepraat. Zij vertelde dat ze IS ook vreselijk vindt en dat er in de Koran staat dat je geen mensen mag doden.”

Heb je al eerder op de PVV gestemd?

,,Nee, ik stem nooit, dat is wel slecht hé? Je stem wordt dan toch automatisch ergens bij opgeteld?”

Nee, dat is niet zo. Je stem gaat verloren.

,,Oh, dat wist ik niet. Dat kan eigenlijk niet hé? De laatste keer dat ik stemde, stemde ik op Pim Fortuyn.”

Je stemt PVV, voornamelijk vanwege je bezorgdheid over de negatieve invloed van een groep moslims op de identiteit van ons land?

,,Ja, je moet toch iets! Ik voel me niet meer veilig in mijn eigen buurt. Als ik naar de film ben geweest met een vriendin en we lopen langs zo’n groepje jongeren, dan wordt er meteen gesist. Het gros is Marokkaan of Antilliaan. Dáár moeten ze iets aan doen. Pas liep ik door de stad langs twee Marokkaanse jongens. Ik keek naar ze en toen riepen ze meteen: ‘Wát, wát!’ Dan denk ik: ik kéék alleen, doe eens normaal zeg! Misschien is het actie reactie, dat zij ook op een bepaalde manier worden benaderd. Dat zal er heus mee te maken hebben.”

In één moeite gaat ze van het thema integratie door naar de verhitte discussie over Zwarte Piet.

,,Door een klein groepje mogen ‘negerzoenen’ ineens niet meer. Zwarte Piet mag niet meer. Woést word ik daarvan. Zwarte Piet heeft niets te maken met de slavernij. Hij is het knechtje van de Sint. En als hij ineens een andere kleur krijg of blank wordt, is het ineens niet meer erg dat hij het knechtje is?”

De figuur Zwarte Piet komt wel degelijk uit ons slavernijverleden. Als hij alleen zwart is van de roet, waarom heeft hij dan kroeshaar en rode lippen?

,,En gouden oorbellen. De slavernij was vreselijk, tuurlijk, maar dit is een kinderfeest en geen enkel kind denkt dat Zwarte Piet een slaaf is. Een klein groepje zweept de hele boel op. Al die beveiliging bij de intocht dit jaar, dat is toch belachelijk. Eén of andere groep heeft nu gezegd dat de zwarte kannibaal in een Efteling-attractie niet meer mag. Dat is zó vergezocht! Geen kínd denkt daarover na. Dat zijn voor mij redenen om PVV te stemmen. Ik voel me gediscrimineerd in mijn eigen land.”

Wat vind je van Geert Wilders?

,,Een kwal! Met z’n geblondeerde haar. Ik verdiep me niet in politiek en heel eerlijk; ik weet er niks van. Ik ben een gewone volksvrouw en verdiep me er niet in, omdat ik het saai vind.”

En dan zie je de plannen van Wilders heel overzichtelijk op één A4 staan en denk je: daar ben ik het mee eens?

,,Ja, precies. De PVV doet er tenminste iets aan. Dus daar stem ik op. En dan gaat de TV weer uit, want ik volg het verder niet.”

De ChristenUnie heeft een tienpuntenplan opgesteld voor het verbeteren van de opvang van vluchtelingen. Zo krijgen asielzoekers zo snel mogelijk Nederlandse les en maken ze kennis met onze cultuur, normen, waarden en de rechtsstaat.

,,Ja, dat wist ik dan weer niet. Kijk, nu hoor ik van jou dat jullie daar ook iets aan willen doen, maar ik verdiep me daar niet in.”

Wat zou je ervan vinden als de PVV de grootste partij wordt? 

,,Daar maak ik me zorgen om, want wat gaat Wilders doen als hij premier wordt? Ik kijk vaak oorlogsfilms en dat wil je ook niet. Dat er straks een soort razzia hier in de straat komt en mijn Turkse buren worden meegenomen. Dan wil ik niet medeverantwoordelijk zijn, doordat ik op Wilders heb gestemd.”

Toch kan ik me voorstellen dat mensen terugverlangen naar het Nederland van de jaren vijftig. Dat ongecompliceerde beeld van hoe het toen was.

‘Ken je de film Alleman van Bert Haanstra? Je kunt denken dat vijftig jaar geleden alles beter was, maar dat was niet zo. In principe vind ik een multiculturele samenleving heel leuk, maar de mensen moeten respect voor elkaar hebben. Je moet je aanpassen aan ons land. Dat we van beide kanten water bij de wijn moeten doen, is logisch.”

,,Hoe leuk zou het zijn als er in de straat tien verschillende rassen wonen, we bij elkaar komen en iedereen hapjes uit zijn eigen cultuur meeneemt? Je leert van elkaar! Ik werk nu, maar eigenlijk zou ik vrijwilligerswerk willen doen bij het Leger des Heils. Of in de buurt organiseren dat iedereen iets uit zijn eigen cultuur meeneemt. Dat lijkt me hartstikke leuk. Wees gewoon aardig tegen elkaar.”

Maak je je zorgen over de toekomst?

,,Ja, ik maak me heel erg zorgen. Ik ben blij dat ik al 51 ben, want ik ben best bang voor wat mijn kleinkinderen gaan meemaken. Extremisten proberen ons te laten doen wat zij willen.”

De PVV trekt ook mensen met racistische motieven aan. Extreem rechts. Een groot deel van de kiezers hoort daar niet bij, maar daar wordt de partij mee geassocieerd. En met mannen die in een gemeentehuis roepen ‘daar moet een piemel in!’ Begrijp je dat mijn beeld van de PVV-stemmer daardoor op een negatieve manier wordt gekleurd? Hij zet groepen in de samenleving tegenover elkaar en dat vind ik gevaarlijk.

,,Dat vind ik heel erg, want zo ben ik niet. Als Wilders aan de macht komt, kunnen er rare dingen gebeuren, maar ik zie dat A4’tje van hem op televisie en denk: daar ben ik het mee eens, dus ik stem op hem. Daarna zet ik de televisie uit. Ik kijk geen nieuws en lees nooit een krant, want ik kan niet tegen al die ellende in de wereld. Misschien steek ik m’n kop wel in het zand hoor.”

Dan doen andere partijen ook iets niet goed. Ze weten jou niet op eenvoudige, gemakkelijke manier te bereiken.

,,Nee, dat is zo. Nu ik hier zo met jou over praat, begin ik te twijfelen of ik PVV moet stemmen. Vooral als ik hoor dat jullie ook iets aan die problemen willen doen.”

Wij gaan geen islamitische scholen en moskeeën sluiten, want dat valt onder de vrijheid van onderwijs, de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting. We willen wél de financiering van moskeeën vanuit onvrije landen stoppen. Deze landen, of organisaties uit die landen, hebben daardoor grote invloed op de mensen die zulke religieuze instellingen bezoeken. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor dat verbod.

,,Misschien stem ik gewoon op jou! Ja echt! Ik ben gewoon een volksvrouw en als jij het zo uitlegt, dat de ChristenUnie hier ook iets aan wil veranderen, dan stem ik misschien wel op jou! Het is ook de makkelijke weg om PVV te stemmen, omdat ik me er dan niet in hoef te verdiepen.”

Ik kan je meer informatie sturen als je dat wilt? Wat had je van dit gesprek verwacht?

,,Dat je heel belerend zou zijn en tegen me zou zeggen: ‘Gaby, je mag niet op de PVV stemmen hoor!’ Haha. Maar dat zeg je helemaal niet. Je luistert naar me en ik merk dat ik het heel fijn vind om mijn hart te luchten.”

Ik merk dat ik dit gesprek veel prettiger vind dan de online discussies die worden gevoerd. Ik kan je in de ogen kijken en we kunnen direct op elkaar reageren. Dat zouden we veel meer moeten doen.

,,Altijd alles via Facebook werkt ook niet. Vroeger belde je elkaar op en sprak je elkaar. Nu stuur ik een berichtje naar een vriendin die dan later vraagt: ‘Ben je sjagerijnig? Je reageerde zo kort.’ Tja, ik was aan het werk en dan moet ik tussendoor gewoon niet op mijn telefoon kijken en reageren! Dat kan bij iemand heel anders overkomen. Zo is het ook met dit soort dingen op Facebook.”

Je noemde een aantal thema’s waar je bezorgd en boos over bent: allochtonen die niet goed geïntegreerd zijn, feestdagen die worden aangepast. Wat zou volgens jou de oplossing zijn? Hoe zou de overheid jouw angst weg kunnen nemen?

,,Ik hoorde dat ze in Amsterdam zuidoost een inloopgebeuren voor jongeren organiseren. Ze halen die jongens van de straat en dan kunnen ze spelletjes met elkaar doen. Daar begint het volgens mij. En controleer weer aan de grenzen, met douane zoals vroeger. Laat niet iedereen binnenkomen Ga paspoorten controleren. Kijk wat er binnenkomt.”

,,Een tijd geleden reed ik door de Schilderswijk en daar woont geen één Nederlander meer. Ik moest er gewoon van huilen, want ik werd bang. Allemaal Arabische winkels, mensen in lange jurken en met baarden op straat die je dan zo aankijken. Dan voelt het alsof ik niet in Nederland ben.”

Toch moet je accepteren dat ons land is veranderd. Dat ons land 1 miljoen moslims telt en dat zij deel zijn van onze samenleving, net als alle andere mensen die hier vanuit andere landen komen wonen.

,,Ik ben eens bij Turkse mensen uit onze straat gaan eten. Zij waren nieuw en kwamen zich voorstellen. We zijn bij hen gaan eten en ik vroeg aan haar of ze die hoofddoek van haar man om moest. Nee, daar koos ze zelf voor zei ze. Wij mochten als eerste met het eten beginnen, omdat we gasten waren. Als je je geloof op een normale manier beleeft, heb ik daar helemaal geen moeite mee.”

Heb je de Amerikaanse verkiezingen gevolgd? Wat vind je van Trump?

,,Wat een vreselijke vent, zo’n engerd! Een walgelijke vent. Dan mogen die moslims het land niet meer in, wat een bullshit, ze wónen daar! De douane moet zijn werk goed doen en je moet weten wie je binnenlaat, maar die man is niet goed bij z’n hoofd!”

Die avond kreeg ik dit berichtje van Gaby: 

‘Esther, wat was het gezellig vanochtend. Wat een fijn gesprek was het! Ik heb er veel aan gehad. Heel raar, de dingen die je denkt, maar eigenlijk nooit uitspreekt, lijken dan opeens veel minder erg! Je was weg en ik dacht: ik ga geen PVV stemmen. Ik ben geen racist! Ik wil heel graag dat er dingen veranderen in Nederland, maar niet ten koste van alles! Dankjewel voor dit inzicht.”

Heb je vragen of opmerkingen n.a.v. dit gesprek? Stuur een mailtje naar: estherkaper.christenunie@gmail.com 

Esther schreef een bijdrage aan het politieke boekje Vrees Niet, wat ook via bovenstaand e-mailadres is te bestellen voor 5 euro excl. verzendkosten.

About the author