Iedereen die single is, zoekt de ideale partner: de ware. Voorganger Andy Stanley (North Point Community Church, USA) daagt je in de prekenserie ‘New rules for Love, Sex and Dating’ uit om zelf de ideale partner te worden en ons dáár op de focussen tijdens onze zoektocht. Ik heb deel 1 van de serie beluisterd, hieronder vind je mijn samenvatting. Absoluut de moeite waard! Volgende week bespreek ik deel 2.

DEEL 1: DE MYTHE VAN ‘DE WARE’

Stanley krijgt als voorganger van een grote gemeente vaak met huwelijksproblemen te maken. Wat hem opvalt, is dat het meestal geen huwelijksproblemen zijn, maar single-problemen die in een huwelijk naar buiten komen. De chemie tussen partners, voordat ze trouwden, was goed. Ze dachten: wij zijn voor elkaar bestemd! Wij passen zo goed bij elkaar! Wat wij hebben, is uniek.

Stanley legt uit dat dit gevoel helemaal niet zo uniek is. Deze chemie kun je met heel veel mensen hebben.

Het gaat erom of je een relatie kunt opbouwen met je vriend of vriendin. En dat is iets heel anders dan chemie, seksuele aantrekkingskracht en verliefdheid. Stanley legt de nadruk op het worden van juiste persoon, in plaats van het vinden van de juiste persoon. In de Bijbel vind je namelijk heel weinig informatie hoe jouw ideale man/vrouw moet zijn. De Bijbel staat echter vol met adviezen en aanwijzingen hoe jij een goed mens kan worden!

Stanley bespreekt 1 Korintiërs 13 (NBV) waarin duidelijk wordt omschreven wat liefde is en hoe wij zouden moeten liefhebben:

Liefde is geduldig. Iemand die geduldig is, zet een ander nooit onder druk. Als je geduldig bent, geef je de ander net zoveel tijd en ruimte als diegene nodig heeft.

Liefde is vol goedheid. Je houdt continue rekening met de gevoelens van de ander.

Liefde kent geen afgunst (jaloezie), ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Je vertelt geen smeuïger verhaal als jouw date een mooi verhaal vertelt. Je bent niet jaloers als je partner meer aandacht krijgt, ambitieuzer is of iets beter kan dan jij.

Liefde kwetst niemands gevoel (NBG). Je wilt geen deel worden van iemands ‘spijt-verhaal’: ‘Had ik maar nooit met diegene…’.

Gaat dit vanzelf? Nee. Chemie, aantrekkingskracht en lichamelijke intimiteit ontstaan vanzelf. Maar alleen daarmee bouw je geen relatie op die kan doorgroeien naar een huwelijk. Dat zijn volgens Stanley de ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ verhalen die we in onze kindertijd hoorden. Die sprookjes zijn niet gebaseerd op de realiteit. Volgens Stanley wordt het hoog tijd dat we afscheid nemen van onze kinderlijke kijk op relaties. Zoals Paulus in 1 Korintiërs 13:11 zegt:

‘Toen ik nog een kind was, sprak ik als een kind, dacht ik als een kind, redeneerde ik als een kind. Nu ik volwassen ben, heb ik al het kinderlijke achter me gelaten.’

Andy Stanley besluit met de volgende oneliner:

‘I am not searching or hunting, I want to become someone worth catching.’

Ben je single en op zoek naar ‘de ware’? Heb je al een relatie? Stanley draait niet om de hete brei heen. Met humor en op een heldere manier daagt hij je uit om realistisch met je (toekomstige) relatie bezig te zijn. Hier vind je deel 1: http://www.northpoint.org/messages/the-new-rules-for-love-sex-and-dating#