Hot Issues

Ik was zestien jaar. Hij speelde een liedje op zijn piano, speciaal voor mij. Daarna keken we elkaar aan. Even een gek moment en kriebels in mijn buik die ik voor het eerst voelde. En toen gaf hij mij een lange kus. Met tong en al! Oei, dacht ik geschrokken. Mag dat wel voor het huwelijk?

HotissuesHeilig overtuigd was ik. Overtuigd van het christelijke principe ‘geen seks voor het huwelijk’. Maar toen ik een serieuze relatie kreeg, bleek mijn principe op traditie te zijn gebaseerd. In de praktijk kon ik er niks mee. Dat zorgde voor een grote worsteling met mijn geloof, want mijn lichaam en ikzelf wilden meer. Veel meer.

Dit boek gaat over seks vóór het huwelijk. De kloof tussen de theorie en de praktijk. Toen ik op mijn 22ste een serieuze relatie met Job kreeg, vond ik genoeg boeken over de theorie van het wachten met seks tot het huwelijk, maar nergens las ik iets over de praktijk, behalve de simplistische do’s en don’ts lijstjes. Ook ervoer ik geen openheid om met andere christenen over dit onderwerp te praten.

Ik vind het jammer dat we het als jonge christenen zo moeilijk vinden om eerlijk over seks te praten, en daarom vertel ik mijn persoonlijke verhaal. Hoe staat het met het ‘grijze gebied’ tussen zoenen en ‘de daad’? Waar wint de hartstocht het van het principe? Je zult lezen over mijn seksuele ontwikkeling, hoe ik voor het eerst verliefd werd en over mijn eerste verkering. Ik vertel over mijn eerste serieuze relatie en mijn stellige overtuiging om niet met hem te vrijen. Over de enorme worsteling met God en mezelf toen dit veel moeilijker bleek te zijn dan ik dacht.

Ik schrijf niet alleen over mijn eigen ervaringen. Mijn man Job levert een hele belangrijke bijdrage aan dit boek, omdat hij andere keuzes heeft gemaakt dan ik, die voor veel lezers herkenbaar zullen zijn.

Verder heb ik zes jonge, christelijke stellen geïnterviewd. Ik stond versteld hoe eerlijk ze tijdens de gesprekken waren over de seksuele keuzes die ze hebben gemaakt. De gesprekken verliepen ontspannen en we hebben veel gelachen.

Het fascineert me dat christenen in dezelfde God geloven en dezelfde Bijbel lezen, maar op seksueel gebied verschillende keuzes maken. De vraag is: durven we naar elkaar te luisteren, zonder elkaar direct te veroordelen?

We leven in een samenleving waar tolerantie, individualisme en persoonlijke vrijheid erg belangrijk zijn, ook op seksueel gebied. Kinderen komen op steeds jongere leeftijd in aanraking met seksuele informatie. Nederlandse jongeren die seksueel actief zijn (tussen de 12 en 25 jaar) hebben gemiddeld voor het eerst seks als ze 16,6 jaar zijn. Om te begrijpen hoe de maatschappij waarin we leven over seksualiteit denkt, schrijf ik over seks in de geschiedenis en bespreek ik recent gepubliceerde onderzoeken.

De tijd waarin wij leven en keuzes maken, is een tijd waarin alle seksuele handelingen, van zelfbevrediging tot porno en allerlei seksuele uitspattingen, worden getolereerd.

Laten we eerlijk zijn. De woorden ‘sexy’ en ‘christen’ lijken niet in één zin te passen. Het lijken twee tegenovergestelde woorden. Maar dat christenen niet sexy zouden zijn, vind ik onzin. Ik geloof dat we als christenen juist héél sexy zijn, omdat we bewust over seks nadenken en niet met de massa meelopen. Door gesprekken met allerlei mensen om me heen, begin ik te geloven dat we een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het maatschappelijk debat. De ruimte voor een inhoudelijk gesprek wordt gewaardeerd.

Dit boek is voor christenen die van seks geen krampachtig gedoe willen maken. Durf je te onderzoeken wat God met jouw seksualiteit voor ogen heeft en hoe je daar praktisch mee om kunt gaan? Niet vanuit voorgekauwde principes, maar vanuit je hart, je wil en je verstand? In dit boek daag ik je uit om een zelfbewuste, persoonlijke keuze te maken hoe je met seks wilt omgaan. Verwacht geen voorspelbaar christelijk verhaal, want dat is het niet.

 

Share on Facebook16Tweet about this on Twitter

2 thoughts on “Hot Issues

  1. Wat goed om het onderwerp seksualiteit bespreekbaar te maken vanuit je eigen vragen en ervaringen. Persoonlijk vind ik dat we seks weer de kerk in moeten brengen, God zelf heeft het bedacht en aan ons gegeven om van te genieten. De kerk heeft er afstand van genomen lijkt het wel omdat de wereld er iets smerigs van heeft gemaakt. Daarmee zijn we goed christelijk onderwijs over het onderwerp kwijt geraakt.
    Succes met je boek en leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *