Esther Kaper-Hartenberg (1983, Kortenhoef) is getrouwd en moeder van twee zoontjes. Ze werkt als televisiemaker bij de KRO-NCRV. Esther is kandidaat op plek 2 en campagneleider van de ChristenUnie Noord-Holland voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2019.

Esther studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en koos voor de afstudeerrichtingen televisie en politiek. Ze liep stage bij het Leidsch Dagblad en Man Bijt Hond (NCRV).

Televisie
Ze werkte als redacteur achtereenvolgens voor de televisieprogramma’s blinQ (EO), Ik Mis Je (EO), Life & Cooking (Endemol), Ten Einde Raad (NCRV), Achter de Voordeur (NCRV) en Schepper & Co (NCRV).

Van 2008-2017 werkte ze als redacteur en formatontwikkelaar bij Nachtzon Media in Hilversum. Esther was betrokken bij de ontwikkeling en inhoudelijke (gasten)research van de EO-programma’s Adieu God?De KistGod in de Lage Landen en Zwaailicht (KRO).

In 2017-2018 werkte Esther als redacteur bij het NCRV-programma De Verwondering (zondag, 8.25 uur, NPO2), waarin Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities ontvangt en met hen in gesprek gaat over hun levenslessen. Ook werkte ze voor de talkshow Jacobine op Zondag (NCRV).

In de zomer van 2018 werkte ze als researcher o.a. voor Stine boekt Sterren van de HUMAN; een interviewprogramma met filosoof Stine Jensen.

Esther is sinds augustus 2018 projectleider van het televisieprogramma Met hart en ziel, dat de KRO-NCRV in samenwerking met de Protestantse Kerk maakt. Ook coördineert ze de sociale mediakanalen van de levensbeschouwelijke NCRV-programma’s.

Boeken
Hot Issues, eerlijk over seks (2011, 4e druk) is haar eerste non-fictie boek waarin ze taboes rond seksualiteit en het christelijke geloof doorbreekt. Mama’s eerste stapjes, eerlijk over het eerste jaar (2014) is haar tweede non-fictie boek voor vrouwen die voor het eerst moeder worden.

Esther schreef een hoofdstuk voor het boekje ‘Vrees niet’ dat in februari 2017 verscheen. ‘Staan onze vrijheden onder druk, of worden we bang gemaakt door populisten? In dit boekje bundelen twaalf christenen hun gedachten om juist nu een hoopvol geluid te laten horen.’

Politiek
In november 2016 werd bekend dat Esther op plek 28 staat voor de ChristenUnie voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017. Esther heeft begin 2017 de masterclass van deze partij succesvol afgerond en een lokale fractie opgezet waarvan zij lijsttrekker was. In maart 2018 heeft de ChristenUnie voor het eerst meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen in Wijdemeren. De partij kreeg 438 stemmen en kwam maar 44 stemmen tekort voor een restzetel. Esther en haar team blijven betrokken bij de Wijdemeerse politiek.