Esther Kaper-Hartenberg (1983, Kortenhoef) is getrouwd en moeder van twee zoontjes. Ze werkt als televisieredacteur en projectleider op de afdeling Levensbeschouwing bij de KRO-NCRV en is duo-commissielid van de ChristenUnie Noord-Holland.

Opleiding
Esther studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en koos voor de afstudeerrichtingen televisie en politiek. Ze liep stage bij het Leidsch Dagblad en Man Bijt Hond (NCRV).

Televisie
Esther werkte voor de EO, Skyhigh TV, Endemol en de NCRV. Van 2008-2017 werkte ze als redacteur en formatontwikkelaar bij Nachtzon Media in Hilversum. Esther was betrokken bij de ontwikkeling en inhoudelijke (gasten)research van de EO-programma’s Adieu God?De KistGod in de Lage Landen en Zwaailicht (KRO).

Sinds 2017 werkt Esther op de afdeling Levensbeschouwing van de KRO-NCRV. Ze maakte de NCRV-programma’s De Verwondering en de talkshow Jacobine op Zondag. In de zomer van 2018 maakte ze Stine boekt Sterren voor de HUMAN; een interviewprogramma met filosoof Stine Jensen.

Momenteel is Esther redacteur en projectleider van het televisieprogramma Met hart en ziel, dat de KRO-NCRV in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland maakt en projectleider van The Passion webserie, dat in samenwerking met Kansfonds wordt gemaakt.

Boeken
Hot Issues, eerlijk over seks (2011, 4e druk) is haar eerste non-fictie boek waarin ze taboes rond seksualiteit en het christelijke geloof doorbreekt. Mama’s eerste stapjes, eerlijk over het eerste jaar (2014) is haar tweede non-fictie boek voor vrouwen die voor het eerst moeder worden.

Esther schreef een hoofdstuk voor het boekje ‘Vrees niet’ dat in februari 2017 verscheen. ‘Staan onze vrijheden onder druk, of worden we bang gemaakt door populisten? In dit boekje bundelen twaalf christenen hun gedachten om juist nu een hoopvol geluid te laten horen.’

Politiek
In november 2016 stond Esther op plek 28 van de ChristenUnie voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017. Esther heeft begin 2017 de masterclass van deze partij succesvol afgerond en daarna een lokale fractie in Wijdemeren opgezet waarvan zij lijsttrekker was.

Gemeente Wijdemeren
In maart 2018 deed de ChristenUnie voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Wijdemeren. De partij kreeg 438 stemmen, nét niet voldoende voor een zetel. Esther en haar team blijven betrokken bij de Wijdemeerse politiek.

Provincie Noord-Holland
In 2019 stond Esther op plek 2 van de kandidatenlijst voor de ChristenUnie Noord-Holland en werkte als campagneleider voor de partij. In Noord-Holland kreeg de ChristenUnie 10.000 stemmen meer dan vier jaar geleden! Op maandag 27 mei 2019 werd Esther door Arthur van Dijk, commissaris van de Koning, beëdigd als duo-commissielid van de ChristenUnie Noord-Holland.

Ook presenteerde ze op 5 juli 2019 de Informatieavond Klimaatakkoord van de landelijke ChristenUnie, waar Gert-Jan Segers, Reinier van den Berg, Carla Dik-Faber en Michel Klein met leden in gesprek gingen over het Klimaatakkoord.

Vrije tijd
In haar vrije tijd houdt Esther van schrijven, wandelen, muziek maken, hardlopen, zingen, lezen, tuinieren en tijd doorbrengen met haar gezin.