In het schilderachtige Kortenhoef, bij Hilversum, werd ik geboren: Esther Hartenberg (1983). Inmiddels ben ik getrouwd met Job Kaper en samen hebben we twee zoons. Ik ben zelfstandig ondernemer en adviseer organisaties op het gebied van video, televisie en presentatie. Dit doe ik o.a. als eindredacteur. Ook ben ik politiek actief als duo-commissielid voor de ChristenUnie Noord-Holland.

Opleiding
Ik studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en koos voor de afstudeerrichtingen televisie en politiek. Tijdens deze studie liep ik stage bij het Leidsch Dagblad en het legendarische televisieprogramma Man Bijt Hond (NCRV).

Televisie
Na mijn studie werkte ik als redacteur bij de EO, Skyhigh TV, Endemol en de NCRV. Van 2008-2017 was ik als redacteur en formatontwikkelaar bij Nachtzon Media betrokken bij de ontwikkeling en (gasten)research van de EO-programma’s Adieu God?De Kist en God in de Lage Landen.

Van 2017-2020 werkte ik als redacteur en projectleider op de afdeling Levensbeschouwing van de KRO-NCRV. Ik maakte De VerwonderingJacobine op Zondag, Met hart en ziel (in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland), Mijn Pelgrimspad en Roderick zoekt Licht: onderweg naar The Passion (in samenwerking met Kansfonds).

In de zomer van 2018 maakte ik een uitstapje naar HUMAN voor Stine boekt Sterren, met filosoof Stine Jensen.

Boeken
Hot Issues, eerlijk over seks (2011, 4e druk) is mijn eerste non-fictie boek waarin ik taboes rond seksualiteit en het christelijke geloof doorbrak. Mama’s eerste stapjes, eerlijk over het eerste jaar (2014) is mijn tweede non-fictie boek.

Politiek
In november 2016 stond ik als ‘talentvolle nieuwkomer’ op plek 28 van de ChristenUnie voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017. Begin 2017 rondde ik de masterclass ‘Christelijk-sociaal denken en doen’ succesvol af en daarna zette ik een lokale fractie in Wijdemeren op waarvan ik ook lijsttrekker was.

 

Gemeente Wijdemeren
In maart 2018 deed de ChristenUnie voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Wijdemeren. We kregen 438 stemmen, nét niet voldoende voor een zetel, maar een mooie basis om door te groeien. We blijven betrokken bij de Wijdemeerse politiek.

Provincie Noord-Holland
In 2019 stond ik op plek 2 van de kandidatenlijst voor de ChristenUnie Noord-Holland en werkte als campagneleider voor de partij. In Noord-Holland kregen we maar liefst 10.000 stemmen meer dan vier jaar geleden! In een aantal gemeenten verdubbelde het stemmenaantal. Op maandag 27 mei 2019 werd ik door Arthur van Dijk, commissaris van de Koning, beëdigd als duo-commissielid van de ChristenUnie Noord-Holland.

Presentator
Op 5 juli 2019 presenteerde ik de Informatieavond Klimaatakkoord van de landelijke ChristenUnie, waar fractievoorzitter Gert-Jan Segers, meteoroloog Reinier van den Berg, Tweede-Kamerlid Carla Dik-Faber en Statenlid Michel Klein met leden in gesprek gingen over het Klimaatakkoord.

Op 13 juni 2020 presenteerde ik de allereerste online partijbijeenkomst van de ChristenUnie. Een livestream vanuit de EO-studio in Hilversum. Ik interviewde o.a. Gert-Jan Segers en bewindspersonen Arie Slob, Carola Schouten en Paul Blokhuis.

Vrije tijd
Mijn vrije tijd breng ik met mijn gezin, familie en vrienden door. Verder loop ik hard, wandel regelmatig bij de ‘s-Gravelandse buitenplaatsen, zing en speel gitaar.