Bijna zeven jaar geleden werd ik voor het eerst moeder en mijn jongste gaat begin volgend jaar ook naar de basisschool. De tropenjaren laten we langzaam achter ons. Een mooi moment om mijn boek over het eerste jaar als moeder weer onder de aandacht te brengen: Mama’s eerste stapjes. De titel is bedacht door een man (en gewaardeerd collega) Ruben Altena, die inmiddels zelf ook vader van twee kinderen is.

Een halfjaar na de geboorte van mijn zoon werd ik ernstig ziek. Ik had zó goed voor mijn baby gezorgd en zo slecht voor mijzelf, dat mijn weerstand extreem laag was en ik opnieuw verschijnselen van de Ziekte van Pfeiffer kreeg. Deze confrontatie met mijzelf en het feit dat ik niet álles perfect kon doen, hebben me levenslessen geleerd waarvan ik altijd profijt zal hebben.

Door twintig andere vrouwen te interviewen over hun ervaringen dat eerste jaar, leerde ik dat elke vrouw anders in het moederschap staat. En dat de ene manier niet beter is dan de andere. Dat werkt zo relativerend!

Een aantal thema’s kwam wél bij elke vrouw terug:

  • het huilen van je baby
  • je veranderde lijf
  • de relatie met je partner
  • de relatie met familie en vrienden
  • keuzes maken over balans tussen werk en privé 

Regelmatig lees ik artikelen over onderwerpen die in mijn boek staan. In 2014 verschenen, maar blijvend actueel.

A C T I E: bestel in juli mijn boek en je krijgt het voor 7,50 euro thuisgestuurd, zónder verzendkosten. Ik schrijf er iets persoonlijks in, dus ook leuk om cadeau te geven! Of lekker voor jezelf, om in de zomervakantie te lezen.

Bestellen kan door je gegevens te mailen naar: mamaseerstestapjes@gmail.com.

Alvast veel leesplezier en een fijne zomer!

Esther Kaper