Hoe leg je na je vakantie aan collega’s uit dat je tijdens de warmste week van deze druilerige zomer naar twaalf spreekbeurten hebt geluisterd en de keuze had uit meer dan vijftig seminars over uiteenlopende onderwerpen?

Dan ben je eigenlijk gek, aldus spreker Otto de Bruijne tijdens de New Wine conferentie op het terrein van Walibi Flevo. Job en ik hebben samen met vierduizend andere kampeerders een inspirerende week beleefd en kwamen vol stof tot nadenken thuis.

De Canadese spreker Gary Best gaf een serie prikkelende preken over geloven in de dagelijkse praktijk. Zijn wij overal dezelfde of is ons geloof een hobby geworden, iets waar we af en toe tijd en energie in steken? Vooral op zondag?

Hij gaf praktische tips hoe we Gods liefde aan anderen kunnen doorgeven. Hoe we een lévend geloof kunnen hebben, zodat mensen om ons heen iets van Gods liefde mogen ervaren. Zo wil God ons gebruiken: wij zijn Zijn handen.

Dit thema kwam in de seminars en concerten terug. Zo was ik bij het optreden van de band Schrijvers voor Gerechtigheid. Deze muzikanten en componisten schreven nieuwe Nederlandstalige nummers over rechtvaardigheid. De Bijbel roept daartoe op. Zien wij het onrecht in deze wereld of zijn we vooral met ons eigen comfort bezig? Staan wij naast de mensen die het moeilijk hebben in deze samenleving? Juist nu tijdens de crisis?

Dit appél kwam terug in het seminar van Christen Unie lijsttrekker Arie Slob. Hij wees op onze eigen verantwoordelijkheid. We zijn in Nederland best verwend wanneer het gaat om sociale zekerheid. Een verzorgingsstaat is een zegen, maar waar eindigt de verantwoordelijkheid van de overheid en waar begint die van ons? Zien wij ons eigen aandeel? Onze eigen mogelijkheden om de wereld een stukje mooier te maken?

Ook was er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Psychotherapeut Michelle van Dusseldorp gaf een reeks verhelderende seminars over omgaan met primaire gevoelens. Michelle vertelde dat christenen geneigd zijn om verdriet, boosheid en angst te onderdrukken en te bedekken met de ‘liefde van de Heer’. Maar als we onze emoties onderdrukken en relativeren, geven we geen grenzen aan. We doen geen recht aan wie we werkelijk zijn en hoe God ons heeft bedoeld. In haar boek Ik Kan Veranderen gaat ze uitgebreid op dit thema in.

Genoeg om over na te denken nu mijn vakantie voorbij is en de praktijk van alle dag op mij wacht. Voor ons was het de eerste en zeker niet de laatste keer dat we New Wine bezochten. Een conferentie over Leven met een hoofdletter.

Meer informatie over deze jaarlijkse conferentie: www.new-wine.nl